Резултати

По затворањето на избирачките места се пристапува кон броење на гласовите.
ИО е должен да ги објави резултатите од гласањето. За својата работа ИО составува записици.
Резултатите се доставуваат до Општинската изборна комисија, каде што се обработуваат резултатите од сите гласачки места во општината и/или изборната единица.
Потоа во одреден рок резултатите треба да се достават до Државната Изборна Комисија, која што треба да ги објави првичните резултати.
Откако ќе се обработат податоците од сите избирачки места и ќе се решат сите приговори и жалби, ДИК ги објавува конечните резултати.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Кликни и провери се