Изборна кампања

Oткако ДИК ќе ја прифати кандидатурата, кандидатите имаат право да организираат изборна кампања. Организаторите на изборната кампања имаат еднакви права и можат под исти услови да ги употребуваат сите форми на политичка пропаганда и информирање.

ДЕФИНИЦИЈА НА ИЗБОРНА КАМПАЊА!

Изборната кампања е дефинирана во Изборниот законик, а претставува јавно собирање и други јавни настани организирани од страна на организаторот на кампањата, јавно истакнување на плакати, изборно медиумско претставување и дистрибуирање на печатени материјали.
Изборната кампања започнува 20 дена пред изборниот ден, а завршува 24 часа пред денот на изборите.

Кандидатите одржуваат митинзи, средби со граѓаните, дистрибуираат флаери, плакати со цел да им ја презентираат и доближат својата програма на граѓаните и да освојат поголем број гласови.

Дел од средствата за изборната кампања доаѓаат од буџетот на државата, што значи дека трошат пари од даночните обврзници.

ЗОШТО Е ЗНАЧАЈНА?
Затоа што ти овозможува да ги запознаеш кандидатите кои во наредните години ќе ги застапуваат твоите интереси, како и нивните програми и планови за работа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Кликни и провери се