Изборен законик

Дефинира и одредува постапка за кандидирање во изборите, тела за водење на изборите, правила за спроведување на изборите, процес и правила на гласање и утврдување на резултатите, правила за набљудување на изборите, трошоци за спроведување на изборите, заштита на изборното право, и се преостанато што е потребно за избори а е пропишано со закон.

Изборниот Законик е донесен во 2006. А истиот беше изменет и дополнет во октомви 2008 година, при што допрецизирани беа правилата за спроведување на изборната кампања, беше воведено гласање за граѓаните на РМ кои живеат во странство итн.

Во случај на референдум се применува Законот за референдум.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Кликни и провери се