Претседателски избори

Претседателот на РМ го избираме со мандат од 5 години.

Претседателот е шеф на државата,тој ја претставува и ја застапува Република Македонија во земјава и во странство.
Исто така тој е и врховен командант на воените сили на РМ.

Според Законот за избор на Претседател на РМ исто лице може да биде избрано најмногу двапати.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Кликни и провери се